Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nenávist náhodou nalezená

Krátká úvaha o hranicích, které se v publicistice překračovat nesmí. Základním důvodem je slušnost  nebo snaha neubližovat a neponižovat. Provokovat předloženými názory je potřebné, ale ta provokace se nemá stát cílem a nelze lhát.

Na blogu jsem od listopadu a nelituji. Mohu hovořit i naslouchat. Právě z toho naslouchání jsem v údivu ve smyslu pozitivním i negativním. Do té doby jsem byl tím, kdo se "plácal" v mainstreamu. Když napíšu mainstream, myslím tím hlavní proud bez všech negativních konotací, které mu přisuzuje řekněme Protiproud. Dle mého ten český mediální meinstream plní svoje funkce dostatečně a lze se s jeho pomocí v otázkách politiky a kultury orientovat. Nyní tedy nakukuji přes jeho okraj tam či tam a někdy se nestačím divit, většinou v tom smyslu, že nahlížím do hlubin jednoho lidského citu, totiž nenávisti.

Jako každý, i já jsem vylétl z rodného hnízda vybaven radami rodičů, které už dlouho postrádám, ale ty rady mi v uších občas zazní. Nejčastěji matčino - ty seš tak hlópé, což tedy není rada, ale většinou to byla pravda. Ale taky otcovo ponaučení, že nejhorší mezilidský cit je žádný cit, tedy lhostejnost. Že i nenávist je motivovaná zájmem, kdežto ignorance je projevem toho nejhoršího opovržení. Mnohokrát jsem si ověřil, že co se týká přímého lidského kontaktu, měl pravdu, přehlížení bolí nejvíc. Ve styku zprostředkovaném, řekněme mediálním už je to asi trochu jinak, prostě protože použitý kanál či médium nás limituje a nejsme schopni takové citlivosti jako v kontaktu tváří v tvář. Z toho dovozuji svůj postoj, že zprostředkovanému setkání je lépe se za určitých okolností vyhnout, protože nic než zbytečné napětí by to nepřineslo. Takže vyhnutí se střetu na tomto poli za pohrdání nepovažuji nebo jinak - kde argumenty přestávají platit, je lépe přestat nebo ani nezačít a mlčet. Takto jsem vybaven.

Zpět k té nenávisti. Zahlédl jsem ji, když jsem hledal zdroje pro text na rozporuplné téma. Uviděl jsem ji v podobě produkce jednoho zřejmě novináře, který působil i na tomto blogu. Pro mě je objevem, co se obsahu i metod týká. Do článku narve, co to snese - Pussy Riot, Zuzanu Tvarůžkovou, pornografii, terorismus a co vás ještě napadne i nenapadne a všechno vmíchá do notné dávky nenávisti. Taky to "řádně" opatří zdroji, nejlépe vlastního původu, takže se vtom klikání pěkně zacyklíte a zůstanete v tom hnusu po krk.  Skvělá lázeň nenávisti. Zřejmě mu ale na tento přístup naskakoval málokdo, o čemž svědčí rozsah diskuzí pod článkem.

Nad čím zůstává rozum stát, je otázka motivace, ta je nad jakýkoliv realistický rámec. Ideologické šílenství, patologický cynismus, agenturní zapojení, úplatnost nebo všechno dohromady? Nabízí se cokoliv. Toto sdělení neberte jako projev moralizování, ale jako projev údivu, kam až lze ve žvanění a tlachání zajít. Na to už termín blábolivá publicistika prostě nestačí.

 

Autor: Pavel Kalabis | neděle 13.1.2019 22:23 | karma článku: 13,93 | přečteno: 450x
  • Další články autora

Pavel Kalabis

Bez plánu B nepřežiješ!

Žijeme prostě v době, kdy něco chtít jen tak prostě nestačí. Je to málo! Chtít něco pouze pro věc samu o sobě, tím se člověk vystavuje leda tak posměchu vyspělejší části svého okolí. Mně se to přihodilo a zaplatím tvrdě. Životem.

26.6.2019 v 14:30 | Karma: 7,12 | Přečteno: 173x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Kalabis

Po delší odmlce...

Moje delší odmlka na blogu byla zapříčiněna snahou uplatnit se v novém povolání. Chtěl jsem se vrátit již dříve, tak nějak programově. Vracím se zcela neprogramově v tomto letním čase, a to pod tlakem okolností.

23.6.2019 v 20:57 | Karma: 12,38 | Přečteno: 299x | Diskuse| Společnost

Pavel Kalabis

Chvála kolegialitě

Kdo z nás se nikdy v životě tzv. nesekl. Mně se to občas stane a upozorní-li na to někdo tou či onou formou, považuji to za projev kolegiality. Zvlášť když to myslí poctivě. Soupeření je pěkná věc, ale zůstaňme humanisty.

31.1.2019 v 15:11 | Karma: 11,33 | Přečteno: 329x | Diskuse| Ostatní

Pavel Kalabis

Jsou i dobré zprávy

V médiích proběhl brífink po jednání českých politiků s prezidentem Milošem Zemanem. Postupně se Jaroslav Kubera, Radek Vondráček a Tomáš Petříček vyjádřili především k zahraniční politice. A znělo to dobře.

30.1.2019 v 17:55 | Karma: 18,75 | Přečteno: 492x | Diskuse| Politika

Pavel Kalabis

Komik a jeho svět

Tradiční neděle s tradičním publicistickým pořadem OVM. Milan Neděla by se divil, jak, zpravidla kouzlem nechtěného, vznikají humorné situace. Pravda, často jde o smích skrz slzy. Tato neděle byla v Kavčích horách legrace plná.

27.1.2019 v 21:05 | Karma: 22,80 | Přečteno: 780x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 646x
Bývalý dlouholetý zaměstnanec jednoho státního podniku. Jsem absolventem vysokoškolského bakalářského programu v oboru žurnalistika, ale nikdy jsem v této oblasti nepracoval. Abych se vyhnul termínu "normální", tvrdím, že nejzajímavější je na mně to, že na mně celkem nic zajímavého není. Hlavně u mě absentuje tah na branku, negativní reakci u mě vyvolává zmínka o užitečné práci pro tým a jiné projevy manažerské kultury.

Seznam rubrik