Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fauly v argumentaci

Původně jsem se chtěl zaměřit obecně na množství argumentačních faulů, kterých jsme svědky v diskuzích posledních dvou týdnů. Začalo z toho vycházet nepovedené politologické cvičení. Čitelnější budou konkrétnější souvislosti.  

Ano, hnutí ANO získalo nejvíc hlasů v posledních volbách do sněmovny, a to i s trestně stíhaným předsedou. Jeho zisk byl nižší než 50 %. Prezident pověřil předsedu tohoto hnutí, vybaveného nově poslaneckou imunitou, sestavením vlády, což se mu na druhý pokus podařilo a vznikla menšinová vláda ANO, ČSSD s podporou KSČM. V průběhu těchto událostí předseda ANO o imunitu přišel. Tak máme doposud trestně stíhaného premiéra.

Argument, že premiér (trestně stíhaný) prošel testem voleb, pokládám za falešný. Je hezké, že ANO vyhrálo volby, to samo o sobě má ale nulový dopad na události, které se odehrály před nimi a které jsou předmětem hodnocení v právní a morální rovině. Spíše to vypovídá o citlivosti voličů ANO.

V pátek Sněmovna nevyslovila nedůvěru vládě. Několik dní před mimořádnou schůzí Sněmovny prezident vyjádřil svůj záměr opět pověřit Andreje Babiše sestavením vlády v případě vyslovení nedůvěry, což nesporně mohlo výsledek hlasování ovlivnit. Dotaženo do absurdity - i kdyby se našlo potřebných 120 hlasů k rozpuštění Sněmovny, nelze vyloučit že nejsilnějším subjektem po nových volbách by se stalo opět ANO s předsedou disponujícím obnovenou imunitou...

Nevyslovením nedůvěry neskončily diskuse ve veřejném prostoru a proběhly demonstrace za odstoupení premiéra. Tyto demonstrace jsou stoupenci stávající mocenské garnitury označeny za projev pohrdání výsledkem voleb a za projev neochoty opoziční menšiny podřídit se vládnoucí většině. Tyto postoje jsou nebezpečné. Demokracie totiž není skokový proces od voleb k volbám, ale je to proces spojitý a jeho neoddělitelnou součástí je každodenní možnost projevit občanský postoj. Hlubokým omylem je také předpoklad, že názory a postoje většiny jsou oprávněnější, protože jejich stoupenců je jako tak nějak víc. Opak je pravdou – počet stoupenců názoru s jejich oprávněností nesouvisí.

Pravda se nesmí zaměňovat s názorem většiny“ - Jean Cocteau

Hnutí ANO je širokou platformou, která, obávám se, vykazuje nedemokratické znaky. Objektivně má krátkou historii a vymezuje se vůči tradičním (demokratickým) stranám. Samo ale postrádá svoje vlastní ideové vymezení, na jehož základě by bylo její působení odhadnutelné a které by pro něj bylo i zavazující. Dále u tohoto hnutí nejsou úplně zřejmé vnitřní demokratické mechanismy. Tyto dva faktory hnutí ANO umožňují úžasnou flexibilitu, a to jak ve smyslu obsazení pozic na ose od levicového po pravicový populismus, tak flexibilitu personální. Kolik významných tváří tohoto hnutí bylo a již není.

Z uvedených důvodů hnutí ANO má, i s ohledem na propracovaný politický marketing, schopnost oslovit voliče a má schopnost svůj volební úspěch prodat. Osobně jsem zaznamenal po volbách názory jeho voličů, že strany odmítající účast ve vládě se projevují jako sabotéři a znemožňují tak, aby bylo líp. Reprezentanti hnutí pak vykazují tendenci k redukci demokracie na povolební aritmetiku, přímou úměru a procenta. Opět ono - koho je tak nějak víc, tak má asi tak nějak víc pravdu.

Občanům je tak podsouván mýtus, že  je sama o sobě všemocná a řeší vše. Opak je pravdou. Je křehká a čelí nejrůznějším tlakům. Každé volby s sebou nesou nebezpečí, že příští volby už nebudou nebo nebudou svobodné. Možné historické příklady představují německé parlamentní volby v první polovině 30. let nebo československé volby roku 1946 (příklad trochu pokulhává, protože svoboda těchto voleb byla už omezená). To je třeba mít na paměti.

Máme volbu. Buď hledejme korektní a logické argumenty, nebo neargumentujme vůbec a čerpejme informace z JEHO zpráv v TV Barrandov, i s výkladem.

Autor: Pavel Kalabis | neděle 25.11.2018 19:25 | karma článku: 21,78 | přečteno: 714x
  • Další články autora

Pavel Kalabis

Bez plánu B nepřežiješ!

Žijeme prostě v době, kdy něco chtít jen tak prostě nestačí. Je to málo! Chtít něco pouze pro věc samu o sobě, tím se člověk vystavuje leda tak posměchu vyspělejší části svého okolí. Mně se to přihodilo a zaplatím tvrdě. Životem.

26.6.2019 v 14:30 | Karma: 7,12 | Přečteno: 173x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Kalabis

Po delší odmlce...

Moje delší odmlka na blogu byla zapříčiněna snahou uplatnit se v novém povolání. Chtěl jsem se vrátit již dříve, tak nějak programově. Vracím se zcela neprogramově v tomto letním čase, a to pod tlakem okolností.

23.6.2019 v 20:57 | Karma: 12,38 | Přečteno: 299x | Diskuse| Společnost

Pavel Kalabis

Chvála kolegialitě

Kdo z nás se nikdy v životě tzv. nesekl. Mně se to občas stane a upozorní-li na to někdo tou či onou formou, považuji to za projev kolegiality. Zvlášť když to myslí poctivě. Soupeření je pěkná věc, ale zůstaňme humanisty.

31.1.2019 v 15:11 | Karma: 11,33 | Přečteno: 329x | Diskuse| Ostatní

Pavel Kalabis

Jsou i dobré zprávy

V médiích proběhl brífink po jednání českých politiků s prezidentem Milošem Zemanem. Postupně se Jaroslav Kubera, Radek Vondráček a Tomáš Petříček vyjádřili především k zahraniční politice. A znělo to dobře.

30.1.2019 v 17:55 | Karma: 18,75 | Přečteno: 492x | Diskuse| Politika

Pavel Kalabis

Komik a jeho svět

Tradiční neděle s tradičním publicistickým pořadem OVM. Milan Neděla by se divil, jak, zpravidla kouzlem nechtěného, vznikají humorné situace. Pravda, často jde o smích skrz slzy. Tato neděle byla v Kavčích horách legrace plná.

27.1.2019 v 21:05 | Karma: 22,80 | Přečteno: 780x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

PŘEHLEDNĚ: Češi vyberou 21 europoslanců. Kandiduje i Mourek s mimozemšťany

26. dubna 2024  10:37

O křesla v Evropském parlamentu se na začátku června utká třicet uskupení. Podle průzkumu agentury...

Řecko Kyjevu PVO nedodá, potřebujeme ji sami, říká. Španělé pošlou jen rakety

26. dubna 2024  10:35

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 646x
Bývalý dlouholetý zaměstnanec jednoho státního podniku. Jsem absolventem vysokoškolského bakalářského programu v oboru žurnalistika, ale nikdy jsem v této oblasti nepracoval. Abych se vyhnul termínu "normální", tvrdím, že nejzajímavější je na mně to, že na mně celkem nic zajímavého není. Hlavně u mě absentuje tah na branku, negativní reakci u mě vyvolává zmínka o užitečné práci pro tým a jiné projevy manažerské kultury.

Seznam rubrik