Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rozdělená společnost i po 17. listopadu

Je česká společnost opravdu rozdělená? Jaké jsou příčiny a jak k tomu přispívají nejrůznější frekventované nálepky. Nejednoznačné  hodnocení Listopadu 1989 a co jsme vlastně žili před ním. Květiny v koši a jiné tragédie.      

Původně jsem se chtěl zamyslet nad fenoménem rozdělené české společnosti, akcentované  zejména v uplynulých dnech okolo 17. listopadu. Radikálně rozdělená společnost má dopady snad do všech aspektů života. Že by nás ale u nás něco nutilo podřizovat onomu dělení svoje každodenní všední kroky, se mi nepozdává. Čili, je naše společnost s ohledem na politiku rozdělená reálně, nebo se jedná spíš o sociální konstrukt? A dosahuje toto dělení až třeba sem? Po odpovědích na tyto otázky jsem začal pátrat a došel jsem k poznání, že sám toho mnoho nevymyslím, protože těmto otázkám se věnovali už dříve jiní, zjevně schopnější než já. Jeden ze závěrů, ke kterým autor textu Vladimír Hanáček došel, je ten, že počátek onoho dělení se kryje s předposlední prezidentskou volbou a základním kritériem tohoto dělení je hodnocení osobnosti prezidenta Miloše Zemana. Přiřazení do skupiny příznivců stávajícího prezidenta je podmíněno spíše sociálně než racionálně, a to prostřednictvím potvrzováním vlastního postoje.
To ovšem neznamená, že česká společnost rozdělená není. Neznamená to, že i když snad postrádáme příčiny uložené hluboko v politicko-historických souvislostech, nemá sociálně konstruovaná realita svoje konkrétní důsledky.
Dle mého názoru se ale protilehlé společenské tábory netvoří pouze na ose Zeman - Antizeman, asi bychom jich našli více, i když nelze vyloučit, že se někdy překrývají. Právě v rešerši k tomuto textu, kdy jsem zjišťoval význam a původ nejrůznějších nálepek, jejichž frekvence je v tomto diskurzu poměrně velká, jsem narazil na překvapivé hodnocení Listopadu 1989, že totiž vlastně nepředstavuje pozitivní změnu. Překvapivé hodnocení alespoň pro mě. Pokusil bych se o krátkou polemiku s tímto hodnocením.
Nevím, zda je v souvislosti s Listopadem 1989 co slavit, ale důvod ke vzpomínce je to určitě. V životě naprosté většiny z nás, kteří se narodili před tímto datem, znamenal důležitý společenský předěl, a to povětšinou s pozitivními dopady. V mé vzpomínce předlistopadový život připomíná cestu temným tunelem bez konce. Příčinou tohoto pocitu nebyl ani tak nedostatek v hmotné sféře (nízké mzdy či výpadky v zásobování), jako to byla vnucená částečná nebo úplná rezignace na kulturní a veřejný život. Plnění kulturních  potřeb naprosté většiny "normálních" lidí bylo omezeno formou nejrůznějších filtrů uplatňovaných státostranickým aparátem. Veřejný život by s ohledem na vlastní bezpečnost a bezpečnost a budoucnost vlastní rodiny prakticky tabu. Demokracie totiž byla prázdné slovo. Účast ve volbách (spíše povinná) měla jenom podivný symbolický význam pro nositele moci (výsledek nejlépe tradičních 99,4 %), praktičtější dopad výsledků voleb nebyl žádný. Zvítězit totiž mohla vždy a za všech okolností Národní fronta.
Výčet  "předností" předlistopadového režimu by mohl být velmi dlouhý, uchýlil bych se ke krátkému obraznému srovnání. Právě minulého 17. listopadu někdo uklidil do koše květiny položené částí české politické reprezentace na Národní třídě. Z mého pohledu věc nevhodná, ale srozumitelná byla právě částí společnosti a její reprezentace hodnocena jako naprosto nepřijatelné hanobení pietního aktu. Budiž. Pokud vím, případ řešila Policie ČR a posléze ho postoupila k přestupkovému řízení. Pokusme se nyní tutéž situaci přenést řekněme do osmdesátých let. Sám bych mohl přidat žertovnou příhodu z pietního aktu převážení prsti z Dukly nevím už kam. Jakákoliv odchylka od uniformního chování na takovém aktu měla potenciál vyloučení ze střední školy. V případě výše zmíněných položených květin naprosto pomiňme místo, kam by se v té době kladly (výčet možných míst by byl dlouhý). K jejich vyhození do koše by ale téměř určitě nedošlo, protože inkriminovaná místa byla v inkriminovaném čase přísně střežena, a to příslušníky SNB, jejich pomocníky a laickými hlídkami z řad členů KSČ. A kdyby náhodou diverzanta při manipulaci s květinami chytli, určitě by to nespravilo přestupkové řízení (tehdejší tzv. rudý koutek). I takto vnímám rozdíl v atmosféře někdejších let a současnosti.
V listopadových dnech roku 1989 jsem (tuším, že se jednalo o přímý přenos z Letné) slyšel a viděl zpívat Jiřího Dědečka píseň Vraťte mi nepřítele. Tenkrát mě tato píseň trochu zklamala, protože třídního nepřátelství bylo v té době už tak akorát dost.  Dnes tu píseň vnímám jinak, protože nevylučuji existenci lidí, pro které je absence třídního nepřítele a potažmo třídního boje problém, přestože doba významně pokročila a Marxovo strukturování společnosti už neodpovídá současné realitě. Nicméně předpokládám existenci skupiny "normálních" lidí, kterým třídního nepřítele nahrazují nejrůznější zobecňující nálepky. Koneckonců on i ten třídní nepřítel byla nálepka, já osobně nikdy žádného neviděl.
Tak jsme dostali tak trochu zpátky na začátek, protože na dnešek lze nazírat jako na střet "pražské kavárny", "sluníčkářů", "havloidů" a "lepšolidí" s  "normálními" lidmi. I slovo normální je v uvozovkách, protože v daném kontextu je to také nálepka, protože - kdo určuje onu normu?
Listopadu 1989 přikládají různí lidé různý význam a různě se v tomto smyslu projevují. To je rys svobodné společnosti. Ale ignorovat tuto historickou událost mi přijde krátkozraké.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Kalabis | čtvrtek 22.11.2018 22:41 | karma článku: 11,20 | přečteno: 664x
  • Další články autora

Pavel Kalabis

Bez plánu B nepřežiješ!

Žijeme prostě v době, kdy něco chtít jen tak prostě nestačí. Je to málo! Chtít něco pouze pro věc samu o sobě, tím se člověk vystavuje leda tak posměchu vyspělejší části svého okolí. Mně se to přihodilo a zaplatím tvrdě. Životem.

26.6.2019 v 14:30 | Karma: 7,12 | Přečteno: 173x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Kalabis

Po delší odmlce...

Moje delší odmlka na blogu byla zapříčiněna snahou uplatnit se v novém povolání. Chtěl jsem se vrátit již dříve, tak nějak programově. Vracím se zcela neprogramově v tomto letním čase, a to pod tlakem okolností.

23.6.2019 v 20:57 | Karma: 12,38 | Přečteno: 299x | Diskuse| Společnost

Pavel Kalabis

Chvála kolegialitě

Kdo z nás se nikdy v životě tzv. nesekl. Mně se to občas stane a upozorní-li na to někdo tou či onou formou, považuji to za projev kolegiality. Zvlášť když to myslí poctivě. Soupeření je pěkná věc, ale zůstaňme humanisty.

31.1.2019 v 15:11 | Karma: 11,33 | Přečteno: 329x | Diskuse| Ostatní

Pavel Kalabis

Jsou i dobré zprávy

V médiích proběhl brífink po jednání českých politiků s prezidentem Milošem Zemanem. Postupně se Jaroslav Kubera, Radek Vondráček a Tomáš Petříček vyjádřili především k zahraniční politice. A znělo to dobře.

30.1.2019 v 17:55 | Karma: 18,75 | Přečteno: 492x | Diskuse| Politika

Pavel Kalabis

Komik a jeho svět

Tradiční neděle s tradičním publicistickým pořadem OVM. Milan Neděla by se divil, jak, zpravidla kouzlem nechtěného, vznikají humorné situace. Pravda, často jde o smích skrz slzy. Tato neděle byla v Kavčích horách legrace plná.

27.1.2019 v 21:05 | Karma: 22,80 | Přečteno: 780x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

USA pozastavily dodávky bomb Izraeli. Nechtějí krveprolití v Rafáhu

8. května 2024  10:51,  aktualizováno  20:49

Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu...

Plat 200 tisíc čistého, k tomu tučné náhrady. Co čeká na nové europoslance

8. května 2024

Premium Poslední měsíc zbývá do voleb do Evropského parlamentu. A českých 675 kandidátů, kteří usilují o...

Monopol skončil. Čínské satelity obsazují orbitu, znepokojují Pentagon

8. května 2024

Čína buduje svou „flotilu“ satelitů v takovém tempu, že Spojené státy ztrácejí svou dominanci ve...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 646x
Bývalý dlouholetý zaměstnanec jednoho státního podniku. Jsem absolventem vysokoškolského bakalářského programu v oboru žurnalistika, ale nikdy jsem v této oblasti nepracoval. Abych se vyhnul termínu "normální", tvrdím, že nejzajímavější je na mně to, že na mně celkem nic zajímavého není. Hlavně u mě absentuje tah na branku, negativní reakci u mě vyvolává zmínka o užitečné práci pro tým a jiné projevy manažerské kultury.

Seznam rubrik