Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J18o82s12e88f 53P74o96t44r

16. 12. 2018 19:44

TGM mohl jako etalon morálky sloužit asi do té doby, než se stal prezidentem. Poté jeho působení vůči českému národu je škodlivé, ne-li katastrofální.

První věc je národní idea. Stal se prezidentem státu s 5 národy a národnostmi, jež neměly téměř nic společného než převažující katolické vyznání. Přesto TGM. jako ideu ČSR určil dávno mrtvé, zapomenuté, nešťastné protestanské husitské hnutí.

Je známo, že když jednal s USprezidentem Wilsonem, že mu zalhal třímilionovou německou menšinu

Vši silou bojoval proti katolicismu. Za tím účelem falšoval a pokřivoval českou historii. Uplácel A.Jiráska a ostatní umělce k produkci zfalšovaného obrazu českých dějin.

Jeho nejkatastrofálnější působení je vůči německé menšině. Politicky a kulturně ji diskriminoval, a tím dal podstatný trumf do rukou A.H. Právě poukazem na diskriminaci českých Němců dokázal Hitler vnutit své myšlenky německému národu. Takže TGM nutně musíme považovat ze jednu z příčin vzniku WW II.

0 0
možnosti
Foto

Děkuji za vyjádřený postoj, já ho nesdílím, ale hlavně ten text není Masarykova obhajoba. Je v podstatě o tom, že nejrůznější fóbie nejsou dobrým motivem rozhodnutí a činů.

0 0
možnosti
MB

Nedělejme si iluze, loupežilo se pořád a bude. Mne např. fascinuje ono - Peníze, nebo život? Nemá to logiku, k čemu peníze - když nemám život! Pravda, mnozí to zase berou opačně - K čemu život bez peněz? Doba se nicméně změnila - Slogany jsou nové = Kdo není Dotován, okrádá vlastní rodinu! ...

Dychtivě jhsem nasclouchal vyprávění o 1 Republice. Až fascinován, že personál obchodu okrádal dědka taky! Knoflíky, nitě. Udiven sdělením, že on to taky mastil všelijak! Když přišel berní úředník - 1x ročně na kontrolu za ním, (nikdo na úřad nechodil!), tak věděl. Když nad čísly mručel moc - Daroval mu štůsek látky. Ten pokračoval na kontrolu do krejčovny a preventivně již MMručel přímo ode dveří!!

Tím chci sdělil, že "Nikdo nebyl čistý". Zároveň, že ta morálka byla někde úplně jinde. Komunisté jí Všelidovým vlastnictvím totálně rozvrátili - Pak už nekrade nikdo, pouze si bere svůj podíl do domácí úschovy - Jistě změna - Proč knoflíky - Fabriku, celou:-)

4 0
možnosti
MS

Ještě vám tam chybí "5.Nebát se krást" :-)

0 0
možnosti
Foto

Mám za to, že to je trojka. ?:-)

1 0
možnosti
VV

Nojo, ale on ten taticek Masaryk prece nechal strilet do stavkujicich delniku, a tak se uz 70 let nikdo neboji krast. ;-D

2 1
možnosti
Foto

Na tom něco je. A od té doby se asi taky bojíme. Duchcovský viadukt.:-(

1 0
možnosti
Foto

R^ Karma a poděkování

Je třeba tyhle základní věci stále připomínat. Jak vidno, ani po zkušenosti 20. století, v němž řádily dvě antihumánní ideologie založené na lži, loupeži a totální neúctě k lidskému životu, jsme se (někteří) stále nepoučili. Provokativně bych připojil "omšelou frázi", že opakování je matkou moudrosti. Mravní princip života je stejně důležitý jako fyzikální zákony a exaktní matematické výpočty.

5 0
možnosti
Foto

Díky, chtěl jsem vyvodit, že hodně fóbií je morálně pochybených. :-)

1 0
možnosti
Foto

Njn, nebát se a nekrást.... proto hned 16.4.1919 došlo ke konfiskaci velkých majetků, včetně majetků církví. Tak teď vážně nevím....

0 0
možnosti
Foto

A to nevylučuji, že den na to na někde Žižkově někdo někomu ukradl kolo!

5 0
možnosti
Foto

Osměluji se, z čisté kolegiality, samozřejmě, přičinit další imperativ, který jste nevzal v potaz, zřejmě zabývaje se odkazem původním.

Nabízím vám k úvaze slovní spojení, které se ustanovilo buď chybou přepisu textu(ů) nebo vlivem blahodárného socialisticko-komunistického působení, které se tak ustálilo rovněž jako imperativ v podobě

NEBÁT SE A NAKRÁST.

Zde bych se osobně raději do filosofického rozboru nepouštěl, protože původně dobrý záměr může vyústit v ještě horší. ;-)

5 0
možnosti
Foto

Otevřel jste mi oči. Opravit to? :-);-DR^

2 0
možnosti
SB

Aniž bych jakkoli snižoval, že z ryze teoretického hlediska máte pravdu a že by to tak mělo být, tak přesto namítnu, taková slova jako "vyšší morální výzva" nebo "nebást se a nekrást" nebo "zloba, závist, zášť, strach a svár, ty ať pominou" jsou jen krasořečnění.

Politik je řekne nebo zpěvačka je zazpívá a vše pokračuje stejným stylem, jako kdyby to nikdy nebylo vyřčeno nebo zazpíváno.

A ti, kteří tomu nejvíce tleskají, obvykle kradou, strachují se, zlobí se a závidí úplně stejně jako ti, kteří si hned řeknou, že je to krasořečnění.

Naše společnost je ve stavu, kdy se to nedodržuje, ale není propadlá špatnosti až natolik, aby nemohla fungovat. Do obchodů si pro potraviny chodíme, voda z veřejné vodovodní sítě nám teče i v našich bytech, veřejná doprava funguje, do školy děti chodí atd..

Společnost, stát, obce a mezilidské vztahy nejsou v ČR ideální, ale fungují natolik, že drtivá většina lidí může jakž takž spokojeně žít. Ostatně ideální to není nikde.

Bylo by výborné, kdyby to bylo lepší, ale nikdy to leší nebude, protože lidé nejsou ideální a bez chyb nebyla nikdy žádná lidská organizace a společnost. A ti, kteří se v těchto sentimentálních výrocích vyžívají ́, jsou v průměru úplně stejní jako ti, kteří to vidí jen jako salonní folklor.

1 2
možnosti
Foto

Měl jsem na mysli utváření měřítek. V realitě, kterou popisujete vy, asi nejsou žádná potřeba.

2 0
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 646x
Bývalý dlouholetý zaměstnanec jednoho státního podniku. Jsem absolventem vysokoškolského bakalářského programu v oboru žurnalistika, ale nikdy jsem v této oblasti nepracoval. Abych se vyhnul termínu "normální", tvrdím, že nejzajímavější je na mně to, že na mně celkem nic zajímavého není. Hlavně u mě absentuje tah na branku, negativní reakci u mě vyvolává zmínka o užitečné práci pro tým a jiné projevy manažerské kultury.

Seznam rubrik