Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ještě jsem si vzpomněl na takový "výdobytek socializmu" jakým byla Pohraniční stráž. V ní byla vysoká úmrtnost možná ani ne tak důsledkem šikany mezi řadovými členy. Pohraničníci byli vystaveni tvrdé ideologické masáži, aby neváhali vraždit takzvané "narušitele" hranic a "nepřátele socialistického zřízení". Ono to sice bylo jaksi podle tehdejších zákonů, ale de facto šlo o vraždění lidí. Ti kluci z toho mívali silné trauma, byly u nich časté sebevraždy, atd. Celkové nervové vypětí služby u Pohraniční stráže bylo mnohem větší, než v armádě. A byla i tragická úmrtí nešťastnou náhodou, při nepozornosti v zaminovaných úsecích, atd. Měl jsem kamaráda z dětství, který později byl u pohraniční stráže a přihodilo se mu, že ve službě "musel" střílet na utíkající lidi na hranicích. Měl po návratu domů hluboké výčitky svědomí, hasil to alkoholem a nakonec tragicky zahynul v důsledku incidentu zaviněného v opilosti.

4 0
možnosti

Ano, o te se jaksi nerado mluvi. A kdyz zavitate na stranky tech pratel pohranici, tak oni jen plnili zakony republiky. Kdyz jim pripomenete ze SS take jen plnila zakony, se zlou se potazete.

1 0
možnosti

Ony existují také výdobytky kapitalismu, o kterých asi mluvit nechcete. Mám na mysli problémy vojáků, kteří se vrátili ze zahraničních misí. To je, a především bude, super problém.

1 0
možnosti
Foto

Určitě je to problém, na druhou stranu za kapitalismu jsou vojáci na zahraničních misích dobrovolně nebo se pletu?

2 0
možnosti

J54i30r87i 95B15o95r

2. 12. 2018 11:02

Za mojí ZVS se zastřelil ve stráži můj kolega. Plukovní lékař který ho ohledával,lakonicky prohlásil"slabý jedinec ve stádu nevydrží".Rok1966.

2 0
možnosti
Foto

Prosím vás, picnul se kvůli holce, těch případů bylo.

0 1
možnosti

Vojna je založená na kázni. Doporučuji, aby pan autor navštívil "přijímač" nebo vojenskou školu v USA. Normální člověk není ochoten zabíjet jiného normálního člověka ani z "nepřátelské" země. Musí pro to být vychován a proškolen.

1 2
možnosti
Foto

Vynucování kázně šikanou je nesmysl. A tvrdý výcvik nutně není šikana.

3 0
možnosti
Foto

Téma vojna.

Připravovali nás mladé, sotva 18 let stáří na smrt za vlast. Všechny ty války jaké kdy byli, vedla vždy parta, nenažraných, či toužících po moci, jež seděla v pohodlných křeslech, kouříc doutníky a diskutovali o tom kdo si po vítězství co zabere. Vždy šlo jen o peníze.

Bíle kříže připomínají v USA hektary mrtvých chlapců, co padli pro chamtivost pár občanů. I II světová má své černé politické pozadí. Vždy se to zaobalí do vlastenectví. Je mi víc než sedmdesát a když se socialismus sesypal, oslavoval jsem. Konec zbrojení.

Kdepak, touha po moci a kšeftu vítězí. SSSR bylo na lopatkách ale USA nesnížilo výrobu válečných krámů na zabíjení.

Nepřítel se vždy najde. Nerozumím, že USA musí hlídat 120 států, kde má své stálé vojenské základny. před kým prosím vás.

PS: Podívejte se pozorně na tento film. Je to tam ve zkratce vše.

https://youtu.be/Yb7d_yA3SAk

2 2
možnosti
Foto

Ale o zmrzačených, o nemocích, které propukly až následně, o psychických následcích, to už se nedovíme...

2 0
možnosti

Dal jsem karmu. O tom co píšete, se relativně málo mluví a píše.

1 0
možnosti

Tenkrát se tomu říkalo "nejčestnější povinnost" a svírat pušku "milenku" dá mladému tělu pocítit větší slasti, než pochybné známosti za vraty činžovních domů (Š+G);-)

5 0
možnosti

Na vojnu vzpomínám rád, protože o žádnou vojnu nešlo. Tvrdá, administrativní dřina! Vím, pojem vybuzuje úsměv. 2 motostřelecká divize Sušice - v podstatě objekt "Ředitelství", v centru městečka. Spaní v kasárnách a každodenní pěší přesun do práce! Dle odborností - Od plánovačů, přes dělostřelce po týlaře. Co odbornost, to - to Písař! Pak asi 21 chlapců a nejlépe se měl ten u Utajence! Neproniknutelné dveře, pohoda. Já se ocitnul v centru - OSK - (Operační skupiny), která vše plánovala. Pak nutný pohyb po budově celé - Ve sklepě tiskařské stroje - na půdě malování map. I zajímavý pohled na celou mašinerii + těsné vazby pohledu na život důstojníků. Portfolio zajímavých lidí, usedlých podplukovníků - po ty mladší kapitány. I tam , Mazácká vojna = Pokud je problém, vždy vyjíždí ten nejmladší! Měli dobré prachy a místa. Poživační - posílali mne do obchodů - Pro Koňak - Občanský pracovník pil Rum! S ním jsem musel solidárně požívat v pracovní době! Bojovalo se furt - Na mapách - výjezdy na útvary - vrchol do vojenských prostor! Vétřiesky = kanceláře do indiánského kruhu = Ředitelství úřaduje! Chaos i pořádek, píšu na psacím stroji s plynovou maskou! Důstojník taky - huhle, není mu rozumět! Dožral se, maska na čele a kouří! Když bojový plyn - tak nikotinový! Přes pařízky klopýtá zmiňovaný Utajenec a radostně mává kusem nalezené mapy! Soudruzi, tak to ne! Válka je prohraná - nepřítel vlastní naše operační záznamy! Závěr - Za vrchol šikany se považovalo, že mi Pták = můj nástupce nese do práce aktovku! Dotaz - A koho máš raději? Své rodiče, nebo mazáky? Jó mazáky, ale leze to z tebe, jako z chlupaté deky! V tomto smyslu, vojna mne obohatila, dovednosti jsem použil v civilu. Nabídku, "Na furťáka odmítl". Proč jsem po 2 letech musel absolvovat ještě 3x manévry - nechápu. Vždy to dopadlo stejně - Kancl + nástěnky! Nepřítel šanci neměl - Tolik papírů ! ... :-)

1 0
možnosti

Neřekl bych, že šikana v armádě byla výdobytek socialismu. Svého času (někdy kol.r.92) jsem se o toto zajímal a vím, že šikana probíhala v menší či větší míře (za tichého souhlasu nižšího velení) v armádách od SSSR po USA.

1 0
možnosti

... A asi nikdo (až na malé vyjímky) na vojnu nechtěl. Nicméně pár dobrých zkušeností a návyků si chlap z vojny odnes. Jasně že 730 byla zvrácenost, ale když vidím ty dnešní mamánky, tak si říkám, jestli by jim alespoň na tři měsíce nebyla vojna ku prospěch. Nebo spíš ku prospěchu jejich eventuálním budoucím manželkám.

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS