Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Komik a jeho svět

Tradiční neděle s tradičním publicistickým pořadem OVM. Milan Neděla by se divil, jak, zpravidla kouzlem nechtěného, vznikají humorné situace. Pravda, často jde o smích skrz slzy. Tato neděle byla v Kavčích horách legrace plná.

Volba hostů pořadu, Vojtěcha Filipa a Ivana Bartoše, ve vztahu k aktuálnímu dění skýtala naději, že by o trochu legrace jít mohlo, a ukázalo se, že se nakonec naplnila. Klíčová témata (Hrad a justice, církevní restituce a výkony Ministerstva dopravy) nebyla překvapivá a postoje protagonistů nakonec také ne. Průběh debaty jen dokresluje podivné postavení KSČM  v rámci stávajícího mocenského bloku. K jistému, asi nepatřičnému, odhalení došlo v závěru prvního dílu pořadu (ZDE - 51. min.). Na otázku moderátora, proč se poslanci KSČM zdrželi hlasování týkajícího se příslušného usnesení Sněmovny ve věci selhání Ministerstva dopravy ve věci zimní situace na D1, odpověděl Filip těmito slovy: "Já se omlouvám voličům za to, že jsem nehlasoval, protože jsem tam měl návštěvu a musel jsem odejít ze sálu. Je to moje chyba a já si to s poslaneckým klubem vyřídím..." Následuje něco v tom smyslu že se jedná o návrh KDU-ČSL, který lidovci ale komunistům tak jako tak sebrali, a že si to předseda strany s předsedou klubu Kováčikem vyřídí.

A je to venku! Skrz naskrz demokratická KSČM, skrz naskrz demokraticky zvolená do Senátu, skrz naskrz demokraticky podporuje vládu, protože, jak víme odjakživa, je ještě skrz naskrz státotvorná. Kdo by tady jinak asi vládl, když na to nikdo jiný nechtěl slyšet v situaci, kdy dle prezidenta je Andrej Babiš premiérem za všech okolností - a basta! Ale jak se mají soudruzi rozhodnout ve věci, ve které o tu vládu jde, když taťka předseda odejde ze sálu, to se asi na žádném vnitrostranickém školení o demokratickém centralismu nebralo. Chudáci, teď se na ně soudruh předseda ještě bude zlobit. Je to v podstatě málo významný a spíše úsměvný střípek. Významný je v tom, jak se zásadoví soudruzi ve věci podpory obtížně orientují. Ponaučení je jasné - předsedo, nikam a tady budeš.

Na celý ten mocenský komplex je smutný pohled. Pragmatické dávkování podpory, kritiky a tolerance. Filipovo vysvětlování, že prezident je jedinou spojkou mezi legislativou a exekutivou se soudy, a proto že tak trochu může (ovlivňovat), opravdu k smíchu moc není. Účelové hledání správnosti za každou cenu, tak aby to tedy skalní voliči pochopili.

A trochu té účelovosti na závěr. TV Seznam odvysílala rozhovor s panem Ovčáčkem (ZDE - 10. min.). Sledování celého pořadu v délce necelých 17 minut důrazně nedoporučuji, hrozí pak totiž úporná bolest čelistních kloubů, já jsem alespoň po celou tu dobu hubu nezavřel. Nicméně z pořadu jasně plyne, že veškerá kritika Hradu je výlučně účelová a navrch jeden citát mistra Ovčáčka: "...v roce 89 jsme za něco bojovali a nás teď bývalí normalizační komunisté poučují o demokracii a svobodě, to je přece úplně nepřijatelné." Tak právě tady se mi ta huba na chvíli zavřela.

Napadá mě cimrmanovské - a ze všeho nejhorší jsou neomarxisti. Pěkný pracovní týden přeji.

Autor: Pavel Kalabis | neděle 27.1.2019 21:05 | karma článku: 22,80 | přečteno: 780x
  • Další články autora

Pavel Kalabis

Bez plánu B nepřežiješ!

Žijeme prostě v době, kdy něco chtít jen tak prostě nestačí. Je to málo! Chtít něco pouze pro věc samu o sobě, tím se člověk vystavuje leda tak posměchu vyspělejší části svého okolí. Mně se to přihodilo a zaplatím tvrdě. Životem.

26.6.2019 v 14:30 | Karma: 7,12 | Přečteno: 173x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Kalabis

Po delší odmlce...

Moje delší odmlka na blogu byla zapříčiněna snahou uplatnit se v novém povolání. Chtěl jsem se vrátit již dříve, tak nějak programově. Vracím se zcela neprogramově v tomto letním čase, a to pod tlakem okolností.

23.6.2019 v 20:57 | Karma: 12,38 | Přečteno: 299x | Diskuse| Společnost

Pavel Kalabis

Chvála kolegialitě

Kdo z nás se nikdy v životě tzv. nesekl. Mně se to občas stane a upozorní-li na to někdo tou či onou formou, považuji to za projev kolegiality. Zvlášť když to myslí poctivě. Soupeření je pěkná věc, ale zůstaňme humanisty.

31.1.2019 v 15:11 | Karma: 11,33 | Přečteno: 329x | Diskuse| Ostatní

Pavel Kalabis

Jsou i dobré zprávy

V médiích proběhl brífink po jednání českých politiků s prezidentem Milošem Zemanem. Postupně se Jaroslav Kubera, Radek Vondráček a Tomáš Petříček vyjádřili především k zahraniční politice. A znělo to dobře.

30.1.2019 v 17:55 | Karma: 18,75 | Přečteno: 492x | Diskuse| Politika

Pavel Kalabis

Začalo to výročím úmrtí Jana Palacha

Vzhledem ke svému věku si upálení Jana Palacha pamatuji matně. Vím ale, že vztah lidí k tomu činu se stal později předmětem režimního zkoumání jejich loajality. Některá hodnocení významu Palachovy smrti dovedla mě k určité úvaze.

25.1.2019 v 16:08 | Karma: 17,20 | Přečteno: 466x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 646x
Bývalý dlouholetý zaměstnanec jednoho státního podniku. Jsem absolventem vysokoškolského bakalářského programu v oboru žurnalistika, ale nikdy jsem v této oblasti nepracoval. Abych se vyhnul termínu "normální", tvrdím, že nejzajímavější je na mně to, že na mně celkem nic zajímavého není. Hlavně u mě absentuje tah na branku, negativní reakci u mě vyvolává zmínka o užitečné práci pro tým a jiné projevy manažerské kultury.

Seznam rubrik