Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na západě Evropy jde o mnoho

Jedním okem sleduji televizní zprávy a nejde o žádnou zvláštní zábavu. Jejich předmětem jsou dvě probíhající evropské krize - ve Francii a ve Velké Británii. To, jak dopadnou, bude mít nesporně větší či menší dopad na naše životy.

Setrvání Evropy pokud možno ve stávajícím politickém uspořádání vidím jako nezbytnou podmínku pro demokratický rozvoj naší země. Na rozdíl od významné části českého názorového spektra, které vidí v evropských i euro-atlantických strukturách pokleslé slabochy v prostředí     promořeném nejrůznějšími  -ismy, kterými se ještě k tomu snaží infikovat naši "svébytně silnou" demokracii. A to pominu "nitky", které z Evropy vedou bůhví kam. Potom tito vítači všeho negativního dění v Evropě předjímají, řekl bych radostně, dramatické dopady zejména francouzké krize do celého společenství. Spekulace  o možném vývoji britsko-evropské krize, kterou považuji za závažnější než tu francouzskou, jsem kupodivu v takové míře nepostřehl. Nemá smysl a ani se nechci zabývat  dopodrobna reáliemi obou krizí, cosi bych však říci chtěl

Situace ve Francii je jistě vážná, ale dopady jejího vývoje bych nepřeceňoval. Příčina společenského konfliktu má povahu veskrze ekonomickou. Optimisticky věřím, že se Francouzi dohodnou. Jestliže v hodnocení této krize vycházíme z porovnání ekonomické úrovně ve Francii a u nás, tak si uvědomme, že těch 100 euro údajně  přidaných do francouzské minimální mzdy (první impulz k uklidnění) v naší zemi znamená necelých 10 % mzdy průměrné (která je průměrem navýsost aritmetickým). Ale nechci bagatelizovat. Dramatický průběh francouzských událostí skýtá nebezpečí, že voliči této země budou v následujících volbách preferovat politické síly s populistickými a nacionalistickými rysy.

Velká Británie zřejmě sklízí ovoce z alibistického, dva a půl roku starého rozhodnutí uspořádat referendum o setrvání/vystoupení z EU a nyní probíhá veřejná i politická diskuze, odkládá se hlasování v parlamentu a probíhají dvoustranná jednání premiérky s evropskými lídry. Předmětem sporu je  velmi zjednodušeně forma vystoupení - buď řádná dle smluvních ujednání, nebo razantní bez ohledu na ně. Negativní ekonomické dopady razantní formy na Británii i zbytek Evropy by byly mimořádné. Dokonce jsem zaznamenal předpověď možného následného referenda ve výše zmíněném sporu. Za vhodné považuji aspoň stručně poukázat na úskalí, která jsou výsledkem uplatnění prvků přímé demokracie, a  to i v zemi vzorově demokratické, jakou Velká Británie nesporně je. Přeji Britům a všem Evropanům uvážená rozhodnutí.

Osobně se dívám na vývoj v obou evropských zemích mírně optimisticky. Vede mne k tomu dlouhodobé povědomí jejich občanů o demokracii a síle občanské společnosti. Dvacet let po svém vzniku jsme tyto státy považovali za zdroje při budování vlastního demokratického systému. Proto jsem s nimi i v těchto chvílích. Na tom, jak to všechno skončí, hodně záleží.

Autor: Pavel Kalabis | úterý 11.12.2018 15:25 | karma článku: 16,46 | přečteno: 996x
  • Další články autora

Pavel Kalabis

Bez plánu B nepřežiješ!

Žijeme prostě v době, kdy něco chtít jen tak prostě nestačí. Je to málo! Chtít něco pouze pro věc samu o sobě, tím se člověk vystavuje leda tak posměchu vyspělejší části svého okolí. Mně se to přihodilo a zaplatím tvrdě. Životem.

26.6.2019 v 14:30 | Karma: 7,12 | Přečteno: 173x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Kalabis

Po delší odmlce...

Moje delší odmlka na blogu byla zapříčiněna snahou uplatnit se v novém povolání. Chtěl jsem se vrátit již dříve, tak nějak programově. Vracím se zcela neprogramově v tomto letním čase, a to pod tlakem okolností.

23.6.2019 v 20:57 | Karma: 12,38 | Přečteno: 299x | Diskuse| Společnost

Pavel Kalabis

Chvála kolegialitě

Kdo z nás se nikdy v životě tzv. nesekl. Mně se to občas stane a upozorní-li na to někdo tou či onou formou, považuji to za projev kolegiality. Zvlášť když to myslí poctivě. Soupeření je pěkná věc, ale zůstaňme humanisty.

31.1.2019 v 15:11 | Karma: 11,33 | Přečteno: 329x | Diskuse| Ostatní

Pavel Kalabis

Jsou i dobré zprávy

V médiích proběhl brífink po jednání českých politiků s prezidentem Milošem Zemanem. Postupně se Jaroslav Kubera, Radek Vondráček a Tomáš Petříček vyjádřili především k zahraniční politice. A znělo to dobře.

30.1.2019 v 17:55 | Karma: 18,75 | Přečteno: 492x | Diskuse| Politika

Pavel Kalabis

Komik a jeho svět

Tradiční neděle s tradičním publicistickým pořadem OVM. Milan Neděla by se divil, jak, zpravidla kouzlem nechtěného, vznikají humorné situace. Pravda, často jde o smích skrz slzy. Tato neděle byla v Kavčích horách legrace plná.

27.1.2019 v 21:05 | Karma: 22,80 | Přečteno: 780x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 646x
Bývalý dlouholetý zaměstnanec jednoho státního podniku. Jsem absolventem vysokoškolského bakalářského programu v oboru žurnalistika, ale nikdy jsem v této oblasti nepracoval. Abych se vyhnul termínu "normální", tvrdím, že nejzajímavější je na mně to, že na mně celkem nic zajímavého není. Hlavně u mě absentuje tah na branku, negativní reakci u mě vyvolává zmínka o užitečné práci pro tým a jiné projevy manažerské kultury.

Seznam rubrik